Ледниковый период 3: Эра динозавров (2009)

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs

Знімати продовження до мультфільмів, котрі мали хороші касові збори, стало традицією. До трьох частин «Шрека» і двох (чекаємо третю) частин «Мадагаскара» додалося ще одне знамените продовження – третя частина «Льодовикового періоду».
Студія «Двадцяте століття фокс» вирішила знову потішити нас пригодами дивної зграї – мамонта Манфреда, тирга Дієго та лінивця Сіда. У першій частині між героями мультфільму встигла зав’язатись тісна дружба. У другій до неї додалось ще й кохання – зграя поповнилась чарівною і розважливою мамонтихою Еллі. У третій же довелося цю дружбу і плоди кохання рятувати. Ну і звісно ж рятувати власні шкури, без того ніяк. В «Ері динозаврів» на зміну суворим льодовиковим умовам наші герої потрапляють у теплий і квітучий підземний край, правда не такий уже й дружелюбний як здається на перший погляд.

Щоб боротися одноманітністю і внести в мультфільм щось свіже, в третю частину «Льодовикового періода», як і в другу свого часу, були додані нові герої. З одним із таких героїв нас спішать познайомити вже з перших хвилин перегляду – та сама шаблезуба білка завела собі подругу. Однак тут все вийшло трохи змазано: дама може смішити хіба що своєю фактичною присутністю, а цього глядачеві трохи замало. Інший свіженький герой – куниця Бак – виявився до неможливості вдалим ходом режисера. Саме Бак став ізюминкою нового мультфільма: глядачі надовго запам’ятають його дружину-ананас та інші коронні жарти. У всьому іншому «Ера динозаврів» має все те ж саме, що мали й перші дві частини. Добре знайомі нам герої зі своїми добре знайомими нам повадками нічого принципово нового мультфільму не принесли, зате такі ж милі і забавні як і у перших двох частинах.

Зустрінемо ми і легендарну шаблезубу білку. Правда тут на практиці ефект получився дещо двоякий. Якщо людину довго годувати чимось хорошим, вона природньо починає до цього звикати, і з часом їй обов’язково щось починає не подобатись, вона починає крутити носом і перебирати. Приблизно так само іноді відбувається і у світі кіно. Коли нам вперше показали на екрані доісторичну білку з горіхом, всі кричали ура і стрибали від радощів. Коли нам її показали вдруге, емоції були такі ж позитивні, але їх було трохи менше бо ми це вже бачили. Ну і нарешті зараз, коли білка втретє підкорила великий екран, де-не-де уже прослухвуються невдоволені голоси, «а білка прикалує все менше і меше». Це не тому що в «Ері динозаврів» вона гірша ніж в перших двох частинах, основна причина – люди до неї вже просто звикли. Крім того не забуваємо, що в проміжках між «Льодовиковими періодами» було випущено й кілька короткометражок, присвячених персонально цьому герою. З іншого боку, забрати білочку для режисера означало б власноруч підписати собі вирок: глядачі розірвали б його на шматки, адже який може бути «Льодовиковий період» без білочки?

Гумор в мультфільмі чітко розмежовується на дві частини: гумор для дітей і гумор для їх батьків. Той що для дітей – дуже хороший, а той що для батьків, типово для американського кінематографа, опускається нижче пояса. Діяли очевидно по принципу «діти і так не зрозуміють, а батьки нехай посміються». Чому дорослу аудиторію вирішили смішити саме в такий спосіб – питання, звичайно, риторичне. І хоча нічого надто відвертого в «Ері динозавтрів» немає, але все ж, як не крути, згідно наших канонів такий гумор в дитячому мультфільмі завжди зайвий.

«Льодовиковий період - 3» не може пожалітися ні на відсутність сюжету, ні на відсутність драйву і динамічності, якої в мультфільмі справді вдосталь. Ще один плюс – дуже вдала музика. Композитор Джон Пауелл уже встиг набратися достатньо досвіду написання саундтреків до мультфільмів, і його твори прекрасно лягли на відеоряд. Мабуть єдине, чого не варто чекати від «Ери динозаврів», так це мегасерйозної моралі, притаманної, наприклад, Піксарівським стрічкам на подобі «Вперед і вгору». Однак важко сказати чи пасував би «Льодовиковому періоду» подібний підхід.

Загалом мультфільм справляє досить позитивне враження. Півтори години сміху і хорошого настрою для дітвори стовідсотково забезпечені, та й всім іншим також переважно повинно б сподобатись.

PDima, Laurelin