Район №9 (2009)

District 9

Деякі фільми покликані запалювати зірки. «Дев’ятий округ» став фактично дебютом як для режисера Ніла Бломкампа, так і для виконавця головної ролі Шарлто Коплі. При чому цікаво, що фільм було знято всього-навсього за якихось тридцять мільйонів доларів – дуже мізерна сума для такого кіно.

Щоб як слід просунути в широкі маси малобюджетну стрічку нікому не відомого режисера з нікому не відомими акторами виявилось достатньо лише трьох слів: «Пітер Джексон представляє». І насправді дуже приємно коли в такій ситуації на арену виходять не простачки: за цих хлопців Джексону стидно не буде. Таким чином, список найкращих і найвизначніших акторів Голлівуду поповнився новим, досі нікому невідомим іменем Шарлто Коплі. Актору-початківцю(!) дісталася надзвичайно складна і двобічна роль, виконання якої виявилось достойним найвищої похвали. Це при тому, що досі на рахунку Коплі була лише шестихвилинна короткометражка «Вижити в Йобурзі», яка, між іншим, і лягла в основу «Дев’ятого округа». Режисер Ніл Бломкамп також автоматично зайняв достойне місце серед своїх досвідчених колег. Щоб досягти такого ефекту треба було зняти дійсно хороше кіно.

Запорукою хорошого кіно як правило є його нетривіальність. Глядачеві давно проїлися стандартні штампи, і будь-який крок в сторону завжди сприймається на ура. Тим не менше, придумувати щось принципово нове з часом стає все важче і важче: масу оригінальних підходів вже випробувано, мільйони сюжетів знято і перезнято по сто разів в різних варіаціях. Тому новизну ідеї переважно оцінюють за тим, скільки разів її використовували раніше. От сядемо і почнемо виписувати в стовпчик через рисочку модні прийоми, якими кіношники користуються не дуже часто. Тут вам перш за все зйомка на живу камеру у вигляді репортажу. Сам сюжет фільма як такий теж повністю попадає в список, щоправда окремими кусками. Не даремно кажуть що нове – це добре забуте старе. Приблизно так само вийшло і з «Дев’ятим округом». Основна сюжетна лінія злизана з класичної стрічки «Муха» Девіда Кроненберга (1986), приправлена іншпланетянами в стилі «Дня незалежності» Роланда Еммеріха (1996) і тезою «всі люди – сволочі», яка в більшості випадків чомусь користується особливою популярністю. Продуктивною виявилася й ідея показати прибульців, котрі абсолютно не прагнуть нашої крові, а також навісити на головного героя побільше негативу. Найбільшими шкідниками тепер стали ми самі. Пост здав – пост прийняв.

Самих же іншопланетян, як і було заявлено ще задовго до виходу фільма на екрани, зробили доволі нещасними. Їх наділили такими людськими властивостями як любов до рідних, страх, відчай, вдячність, надія на порятунок… від нас. В цьому світлі проглядаються певні соціальні проблеми людства. Глибоко моральний підтекст – ще одна фішка, на яку неодмінно клюне сучасний глядач. І це справді дуже добре, коли кіно дає можливість над чимось задуматись. Дивлячись на поступки героїв «Дев’ятого округу» час від часу мимоволі промовляєш: «хочеться вірити, що я б цього не зробив».

Що стосується постановки фільма в загальному, то в першу чергу доцільно відзначити велику кількість неприємних моментів. Вони безперечно відіграють важливу роль в атмосферності картини, але дуже вже непривабливі для людського ока. Ніколи не рекомендував би дивитися «Дев’ятий округ» дітям. Втім, рейтинг R за класифікацєю MPAA це виправдовує. У всьому іншому претензій немає. Саундтрек на висоті. Спецефекти і екшн присутні. Іншопланетяни зроблені на совість, переконливо і високоякісно. Екшн-сцени в більшості виглядають правдоподібно. Невеликий мінус – дизайн іншопланетної зброї зовсім не вражає: не вистачило або грошей, або фантазії. Сюжет, як вже відзначалося, зовсім не новий, але тим не менше цікавий і доволі захоплюючий, особливо в другій половині фільма, коли події починають набирати обертів.

Дебют вдався. Тепер перед авторами «Дев’ятого округу» стоїть ще відповідальніше завдання: стрічку швидше за все чекає продовження. Історія ще не закінчена, головне тільки щоб її не перетворили на черговий серіал. Чи зможуть творці картини підтвердити свій високий рівень думаю побачимо вже через кілька років. Бажаємо успіхів!

PDima