Бріджит Джонс: межі розумного (2004)

Bridget Jones: The Edge of Reason

На шляху до ролі Бріджит Джонс Рене Зелльвегер ще вперший раз довелося піти на немислимі жертви. Вона набрала скількись там фунтів, перетворившись на забавну свинку середніх розмірів. Як потім признавалася актриса, дивитися на себе в дзеркало вона без здригання не могла. Але що поробиш: по книзі Бриджіт була товстухою, і навколо цього була організована маса сюжетних приколів. Знявшись, тоді, в 2001-му Рене швиденько зайвої ваги позбавилася і присягнулася собі ніколи більше в такі експерименти не грати. Проте пройшли два роки, і її таки уламали ще раз увійти до тієї ж річки. Тобто - в ті ж форми. Рене упиралася, як могла, із-за її позиції у свій час проект був під загрозою зриву. Та все ж - «уламали». І вона знов успішно роз'їлася.

Чи вартувало воно таких жертв? Безумовно - вартувало. Навряд чи фільм поступається «Щоденнику Бріджит Джонс». По суті, це дві частини однієї і тієї ж історії, просто зняті різними режисерами. Кінематограф знавав ще і не такі фокуси. А тут, як я вже говорив на самому початку, головною є не режисура, а літературне першоджерело. Книги Хелен Філдінг повні справжнього британського гумору і при цьому настільки життєві, що, дійсно, ставити їх майже з однаковим успіхом могли б Спілберг і Шварценеггер. Якщо я і перебільшую, то лише трішки.

Як ми пам'ятаємо, в «Щоденнику Бріджит Джонс» головна героїня, товста і малосимпатична англійка, що викурює купу сигарет і стурбована сексуально, знаходить таки щастя в обіймах манірного на вигляд, але вельми чуйного адвоката Марка Дарси. Тим часом, її напарник по сексу, Денієл Клівер, зникає з її життя - і, здається, що назад йому дороги немає. Втім - ніколи не говори ніколи! Життя з Дарсі, що спочатку здавалося безхмарним і повним всяких душевних приємностей у вигляді божевільних ночей і солодких спогадів про це, раптом дарує Бріджит декілька сюрпризів. Дарсі виявляється зарозумілою задницею, поряд з ним з'являється красуня Ребека, у якої ноги починаються на тій висоті, де у Бриджіт знаходиться рот. Є в такій диспозиції щось принизливе для дівчини-простачки, яка хоче щастя не менше секс-бомби з брехливо дружньою усмішкою. І тут їй пропонують нову в її кар'єрі тележурналістки справу: вести передачі з різних куточків планета, свого роду «Клуб кіноподорожей». А напарником її за цією програмою стає не хто інший, як її старий знайомець Денієл Клівер!

Звичайно, головну роль повинна була грати тільки Рене Зелльвегер! Хтозна, може Бріджит Джонс взагалі стане героїнею всього її життя. Закінчення другої частини серіалу про цю товсту англійку допускає можливість ще декількох серій з продовженнями. А Рене дуже затишно в образі своєї героїні, і вона грає цю своєрідну роль з рідкісною душею. Думаю, вона ще не раз погодиться піти на жертву і стати симпатичною свинкою. Або (як варіант) просто перестане худнути і стане вічною Бриджіт Джонс по кухні...

Упевнений, що фільм подивляться люди вже більш менш готові до того, що їм пропонується, але про всяк випадок скажу щось на зразок жанрової анотації: вам пропонують романтичну комедію, в якій є страшно сміховинні епізоди, але животи ви не надірвете. Відчуття міри - ось головне достоїнство всіх історій про Бріджит Джонс. Щирість героїні, яке Філдінг несе, як прапор, дозволяє досягати максимальної залученості глядача в те, що відбувається - звичайно, при бажанні глядача дивиться. Отже, довірливість плюс добрий старий англійський гумор, приправлений гомеопатичною дозою сексуально-генітальних жартиків на американський лад, без яких сучасна культура немислима і які створюють необхідний психологічний баланс. Для того, щоб молодий глядач не відчував себе втраченим в кінозалі з своїм відерком поп-корна.