Близкість (2004)

Closer

Перша людина з діючої четвірки, якого ми бачимо - героїня Наталі Портман. Її звуть Еліс - принаймні, спочатку. Вона йде по лондонській вулиці. Її волосся пофарбоване в малиново-бордовий колір. Вона привертає увагу оточуючих серед яких - Ден, персонаж Джада Лоу. Цей хлопець працює в газеті, у відділі некрологів і намагається написати хорошу книгу. Безуспішно, треба сказати. А в Лондоні - правосторонній рух. Переходити дорогу людям з нормального світу потрібно вчитися. А Еліс - недавно з Нью-Йорка. Підсумок: її збиває машина, і Ден везе її на таксі в лікарню. Дівчині накладають два шви, і вони починають жити з Деном в його квартирі. Маленька деталь: у Нью-Йорку Еліс працювала стриптизеркою.

Проходить декілька місяців. Ден все-таки написав свою книгу, і її навіть вважають хорошою. Її сюжет списаний з життя Еліс. Книга готується до видання, і для неї потрібен художній портрет автора. Дена віддають в руки професійної фотохудожниці Ганни Камерон. Під час сеансу між Деном і Ганна народжується велике і світле відчуття. Воно могло бути ще світлішим, якби не Еліс. Поки що Ден ще ні на що не зважився. Він сидить удома і розважається в інтернеті, провокуючи в чаті невідомого мужика на ім'я Ларрі - доктора, вельми сексуально стурбованого. У результаті цієї витівки, Ларрі і Ганна зустрічаються, і між ними виникає... Ну, щось між ними безумовно виникає.

Початок фільму - просто блиск! А п'ятихвилинний діалог Дена і Ларрі в чаті - це п'ять з декількома плюсами, точна кількість яких залежить тільки від вашої розкутості і від почуття гумору. Покладена на симфонічну тему, ця сцена повна пустощів, динаміки, дотепності і є цілком закінченим шедевром. Витримати весь фільм на такому рівні, звичайно, нереально, але, принаймні, хвилин 30 все йдуть дуже добре. Безумовно, автор п'єси Патрік Марбер - відмінний психолог. Безумовно, режисер Майкл Ніколс добре знає життя. А найголовніша, на мій погляд, заслуга всіх причетних до фільму людей - це вірно знайдена функція Джулії Робертс.

Як не дивно, вона тут не дратує. Просто роль їй підходить. Шорстка леді, що не дає нікому спуску, але з прихованою надією на велику і чисту любов. Велика професіоналка, стильна штучка, яка навіть в робочих штанях вельми ефектна. Робертс не те, щоб добре грає - вона просто успішно займає своє місце в цій історії. Успіх такого специфічного фільму, проте, залежить від спільних зусиль чотирьох виконавців. А тут квартету не вийшло. Як не сумно, з нього випадає Джад Лоу. Мабуть, епоху, коли він вважався відмінним актором, надією свого покоління, спадкоємцем Майкла Кейна і так далі - можна вважати закінченою. Тепер Лоу належить відновлювати свою репутацію, а робити це завжди важче, ніж викликати сенсацію парочкою ефектних ролей.

Що ж робить Лоу? Замість того, щоб акцентувати на головному (як старанно роблять всі, і навіть Джулія Робертс), він відводить історію зокрема, що не має принципового значення. Справжній професіонал ніколи не дозволить собі експлуатувати свої дані (якими б хорошими вони не були) в мінус партнерам і всій справі. Зрештою, сенс історії, її ідея від утомленої аудиторії починає вислизати. Втім, остаточно вислизне все ж таки навряд чи - кінцівка не дозволить. Парадоксально, але в ній фігурує все той же Лоу. Але сама сцена вимагає від нього, слава богу, тільки присутність в кадрі. І не на ньому все-таки завершиться ця розумна, іронічна і жорстка історія про любов, побудовану на брехні, що видає себе за правду, але брехнею, що у результаті все одно обертається, від якої єдиний порятунок - сказати правду, але зробити це - означає, погубити все.

Якщо ви не зрозуміли, не турбуйтеся. Я б теж такого пояснення не зміг зрозуміти.

Джон Сільвер