Дім марень (2011)

Dream House

Вілл Ейтентон (Деніел Крейг) - редактор великого видання, який одного прекрасного дня вирішує присвятити залишок життя своїй сім'ї. Він пише заяву про звільнення і під сумні погляди колег йде від метушні Нью-Йорку і занурюється в провінційне життя невеликого містечка, щоб будувати ідилію у своєму осередку суспільства, часом відволікаючись на написання давно задуманого роману. Проблема лише в тому, що криваве потрійне вбивство п'ятирічної давності міцно попсувало карму затишного будиночка: дівчатка бачать у вікні дивних людей, у підвалі збирається на ритуальні зібрання молодь, а винуватець злочину випущений на свободу після тривалого лікування в психіатричній клініці.

Картини Джима Шерідана завжди відрізнялися справжньою людяністю, де драма та кохання нероздільно пов'язані одне з одним. Будь то мужній інвалід Крісті Браун з «Моєї лівої ноги» або Сем з «Братів», що повернувся з війни. Це дійсно трагічні персонажі, чия доля не раз і не два поверталася до них п'ятою точкою та готувала важкі випробування. При всій своїй похмурості і безвихідності доль головних героїв, Шерідан завжди міг знайти для них якісь світлі нотки надії на те, що все зміниться на краще, потрібно лише повірити в себе, відпустити все те, що тримає, відмовитися від свого «Будинку мрій» і поглянути страхам у вічі.

Незважаючи на те, що компанію Деніелу Крейгу складають дві гарні, і що важливо, талановиті жінки, можу сказати з упевненістю, що ця історія - театр одного актора. Рейчел Вайс та Наомі Воттс виконують роль фону, не більше. А ось агент 007 заслуговує окремої уваги і похвали. Камера зовсім не нехтує великими планами, кілька разів залишаючи глядача наодинці з особою Вілла Ейтентона та його метаморфозами, даючи повністю розкритися акторові.

Взагалі радує той факт, що Крейг крок за кроком розкриває свій драматичний талант, згортаючи ореол непримиренного борця-агента-ковбоя, що утворився навколо нього після приходу до нього популярності.

Шерідану вдалося урізноманітнити свій репертуар не просто черговою правдивою історією про подолання людьми обставин та самих себе, а захоплюючою, приємною і чарівною картиною про досить жалісну долю людини, якій, по суті, просто дуже не пощастило.

«Дім марень», як і похмура сніжна ніч, дарує відчуття тривоги і безвихідності, розслідування головного героя робить фільм трохи детективом, страшні написи в підвалі додають параної, а епізодична роль Еліаса Котеаса таємничості. Наслідки досконалого зла будуть незворотними, але навіть найтемніша і сніжна ніч розуму завжди може обернутися новим та просвітленим днем реальності. Адже той, хто шукає, той завжди знаходить ...

Павло Рябков