Зірковий ескорт (2010)

Get Him to the Greek

Одним з найулюбленіших кіно-мотивів останніх місяців стала контрастна зустріч «досвідченого профі» та якогось випадкового сором’язливого персонажа. Так, в нещодавніх «Кілерах» місце першого займав красень Ештон Катчер, котрий навчав свою сором’язливу дружину таємницям відстрілу підозрілих сусідів. Проскакує цей мотив і в фільмах «Пипець» і «Секс і місто 2» - адже взаємини світських красунь завжди коливаються між заздрощами до суперниці та навчальними настановами недосвідченій подрузі.

В останній новинці українських кінотеатрів «Зірковий ескорт», цей мотив розвинуто найбільше за інші фільми: під впливом закінченого алкоголіка Альдуса Сноу (Расселл Бренд) опиняється боязкий товстунець Аарон Грін (Джона Хілл). Ненав’язливо підкреслена лінія «бувалий - недосвідчений» вже самим прізвищем протагоніста – Грін. Саме силами цього ще зелененького сором’язливого Аарона забута рок-зірка Альдус Сноу змінить свій статус «забутого» на знову «всіма обожнюваного і відомого».

А все почалось з того, що музичний продюсер P.Diddy, якому набридла сучасна «погана музика», влаштовує серед своїх підлеглих мозковий штурм. Найсвіжішою йому видалась ідея сором’язливого товстунця, котрий запропонував влаштувати ювілейний «камбек» культової рок-зірки Альдуса Сноу.

Однак, чи міг Аарон тоді вже здогадуватись, через що йому доведеться пройти, щоб втілити цю ідею. Ну а власне сам шлях до здійснення цього задуму, котрий головному героєві треба пройти за 72 години, і став сюжетом фільму.

Чого і варто було очікувати, звання «головного клоуна» в фільму отримав сам Аарон. Для того, щоб допхати рокера до лос-анджелівського Greek Theatre, де і має пройти концерт, йому доведеться знайти спільну мову з нью-йоркськими братками, наркоманами Лондона та іншим людом, з котрими йому б ніколи не довелось в житті перетнутись.

Ну а сама лишень близькість Альдуса заллє дитячу безпосередність Гріна літрами різноманітного алкоголю, засипле жменями кокаїну, марихуани та іншої гидоти, ну а на останок ще й пропустить через цілий гарем гарячих дівчат з Лос-Анджелесу.Адже будь яка дівчинка притягує еротомана Альдуса, котрий при виді нового об’єкта своїх достатньо одноманітних бажань, забуває про все на світі, втрачаючи не тільки будь-яку уяву про час, але і загалом розуміння будь-чого. Стосовно самого актора Рассела Бренда, то він по суті грає ту ж саму роль, що і в фільмі «В прольоті» (того самого Ніколаса Столера), хоча персонажі мають зовсім небагато спільного.

Таким чином, режисер фільму Ніколас Столер не розчарував своїх прихильників, котрі вже давно охрестили його «кращим комедіографом фабрики мрій». Не дивлячись на те, що в фільмі багато банальних штампів (котрі простодушна критика намагається пояснити як «авторських почерк»), неможна сказати, що в фільмі мало нового. Все-таки його ідеї поки що не стоять на місці і поки що (постукаємо по дереву) спроможні дивувати глядача, що прийшов за розвагами.

Тож, що ж отримає глядач, завалившись в кінотеатр: по-перше, непогану дозу молодіжного гумору (на кшталт: випили-побігли-прийшов в себе – «де я?»). По-друге, ряд епізодів з Крістіною Агілерою, Пінк і Ларсом Ульріхом, котрі вносять розмаїття в достатньо передбачувані пригоди контрастної парочки.

Ну а інші враження глядачів залежатимуть від досвіду переглядань комедій. Досвідчені кіномани навряд чи знайдуть в фільмі щось новеньке. Для тих же, хто прагне швидкої дози легких вражень – це, напевне, один з найкращих варіантів дозвілля.