Нокдаун (2005)

Cinderella Man, The

«Алі» з Уїллом Смітом неабияк підірвав довіру публіки до боксерських фільмів. «Нокдаун» міг виправити цю ситуацію. Тим паче, що тут, окрім умілого режисера і харизматичного головного виконавця, було ще дещо, що звичайно викликає захоплення широких мас - життєва історія. Мелодрама наполовину з мордобоєм. Безпрограшний варіант.

Але життя показує, що безпрограшних варіантів не буває в принципі. До речі, це довів на своєму особистому прикладі і Джеймс Бреддок, чемпіон світу у важкій вазі.

Бреддок став улюбленцем публіки в кінці 20-х. Десять років опісля Джо Луіс, з яким Джеймс зустрінеться на злеті своєї кар'єри, назве його самим куражним боксером з існуючих. Можна додати, що Бреддока відрізняли неймовірні для важкоатлета легкість і рухливість, його було надзвичайне важко «зловити на удар». У нього була кличка - «Попелюшка». Її Джим одержав після свого феноменального відродження - в 1934 році, після того, як він декілька років не боксував, від безнадії вирішив повернутися на ринг. Звідки безнадія? А пригадаєте, що відбувалося тоді в Штатах. Правильно - Велика Депресія. Бреддок, як і мільйони американців, вимушений був щодня вирішувати проблему шматка хліба для своєї сім'ї. На його шиї висіли дружина, два сини і дочка. Жити їм було ні на що. Один з синів важко захворів. Гроші були потрібні по заріз - і Бреддок повернувся на ринг.

Взагалі, серйозні боксерські довідники стверджують, що Бреддок провів не більше п'яти серйозних боїв, з них тільки один по-справжньому великий - титульний поєдинок з Максом Баєром, чемпіоном світу, за який Джеймсу нарешті повинні були заплатити великі гроші. Ну і взагалі, перемога обіцяла справжню славу, плюс до всенародної популярності, яку «Попелюшка» вже мав до того моменту. Бій з Баєром і стає кульмінаційним моментом фільму, розтягнутим на півгодини. Він, власне, і витягає фільм в цілому.

У тих же серйозних довідниках нічого не говориться про двох супротивників, яких Баєр (як затверджується у фільмі) убив прямо на рингу. Взагалі, архівні фотографії Макса показують нам зовсім не такого громила, яким його зробив Рон Хоуард. Але це, в принципі, не має великого значення. Фільм Хоуарда - це екранізація легенди, хоч і зроблений в хронікальній манері. Легенда ж ніколи не буває правдивою. Ну, а раз так - чи не все одно, яку кількість фактажа буде спотворено розповідачем? Головне - щоб у результаті казка вийшло красивим і щоб вона зачепила аудиторію. Тим більше, коли ви виносите в заголовок слово «Попелюшка», то і настрій у вашої історії відповідний, вже ніяк не хронікальний (хоча україніські прокатчики нашого глядача позбавили цього казкового присмаку).

Отже, останній відрізок фільм рятує. У Хоуарда майже завжди так: фільм розвивається достатньо мляво, але забійні півгодини обов'язково є, вони-то і запам'ятовуються. Загалом, більше півтори годин тягнеться волинка про те, як Джеймс Бреддок намагається зачепитися за життя, і як він, обломлюючи нігті, зривається, знов і знов йде на дно, знов і знов випірнає, знов хапається за все, що підвертається під руку. Дружина, що впадає у відчай, діти, що дивляться на світ величезними голодними очима. Видовище важке і, очевидно, потрібне за режисерськими розрахунками для остаточного катарсису. Але його трудність і надривність явно переважує цю саму потрібність. Убогі інтер'єри, одноманітна Рене Зелльвегер і апатичний, в більшості, Рассел Кроу. Все - і актори, і герої - як би завмерли в очікуванні кращих часів.

І кращі часи настають! Зробити Макса Баєра породженням пекла було з боку Хоуарда і його вірного зброєносця-сценариста Акиви Голдсмана дуже вірним ходом, завдяки якому, вирішальний поєдинок в житті Бреддока перетворився на битву добра і зла, в модернізовану версію сутички Давида з Голіафом. Народ, що дивився кіно поряд зі мною, просто скам'янів, коли прозвучав гонг і суперники рушили назустріч один одному. Як пишуть в романах - напругу можна було різати ножем. Стало по-справжньому страшно. Перед цим Бреддоку довго і наполегливо пояснювали, що йому доведеться мати справу з вбивцею. Бреддока ці розмови не налякали, а ось глядача - явно так. До цього моменту глядач був готовий віддати богу душу, лише б Бреддок переміг.

От так рятують, здавалося б, абсолютно програні фільми.

Джон Сільвер