Фантастична четвірка (2005)

Fantastic Four

Ця стрічка зібрала в перший же уїкенд прокату в США значну суму - $56 млн., що склала більше половини її значного бюджету у розмірі $100 млн., хоча напередодні була справедливо розкритикована американськими критиками. Наприклад, в рецензії у впливовій газеті «Нью-Йорк Таймс» було сказано, що даний фільм «фантастичний тільки із-за своєї прихильності до посередності». І дійсно - «Фантастична четвірка», створена, здається, шостим по рахунку претендентом в постановники, 35-річним афроамериканцем Тімом Сторі, який раніше трудився в комедійному жанрі («Перукарня», «Таксі» - рімейк популярної французької картини), представляється звичайним нудним телесеріалом, хай і на фантастичну тему. І все розіграно без особливої фантазії і натхнення малоцікавими акторами (навіть Джесіку Альбу, що тільки що блиснула в стильному кримінальному коміксі «Місто гріхів» і що стала аж сьомою кандидаткою на головну жіночу роль, тут зовсім не хочеться впізнавати!).

Та і по своєму сюжету, який розроблявся більше десятиліття, нова кінострічка, знята на основі комікса Джека Кербі і Чи Стена, що існує вже понад чотири десятки років, не справляє враження чогось оригінального і здатного вразити уяву глядача. Четверо членів космічного екіпажа отримали надприродні здібності в результаті опромінювання: Рід Річардс (Містер Фантастік) володіє супер-еластичним тілом, Сью Сторм (Жінка-Невидимка) може, крім цього, генерувати силові поля, її брат Джоні Сторм (Людина-Факел) контролює вогонь, а Бен Грім (Істота) стає потворним, але непохитним створенням з каменя. Всі вони разом протистоять підступному Віктору фон Думу (Доктору Долі), який, разом з ними, опинився під впливом змін в результаті «космічного шторму», проте його тілесна трансформація супроводжувалася згубними метаморфозами в людській натурі.

Ось і про фільм «Фантастична четвірка», у якого навіть є «ганебний двійник» (варіант 1994 роки, спішно зготований ради галочки, оскільки у продюсерів кінчався термін прав на екранізацію, а у результаті так і не випущений в кінотеатрах), можна сказати, що він піддався в результаті тривалої і болісної підготовки необоротним змінам тільки в гіршу сторону, немов позбувся душі і став млявим.

С. Кудрявцев