Сахара (2005)

Sahara

Хтось колись сказав, що фільм в якому знімається Пенелопа Круз і Вільям Мейсі не може бути цілком поганим. Саме таким „не поганим” фільмом є „Сахара” Брека Айзнера.
Не дивлячись на те, що старт фільму був найгіршим серед фільмів такого класу в цей сезон за останні 30 років, „Сахара” активно набирає обертів у американському та європейському кінопрокаті. На невдалий старт також вплинув судовий позов Клайва Каслера, автора новел про пригоди Дірка Пітта, який має претензії щодо невідповідності сценарію стрічки та його книги.
Погодьтесь, фільм має всі козирі на руках – Метью Макконахі притягує в кінотеатри жіночу публіку так само як Пенелопа Круз чоловічу, а запасним тузом служать дотепні жарти Стіва Зана (от шкода лише, що гумор там типово американський...) і звичайно ж чарівна природа Африки.
Сюжет фільму розгортається на тлі північної Африки (тло створювалося загалом у Марокко та частково в Іспанії), де приваблива лікар Ева Рохас намагається знайти епіцентр дивної хвороби, за симптомами схожої на чуму, яка вражає всіх, хто побував у Малі. Ставши жертвою нападників Ева знайомиться з шукачем скарбів, експертом морської справи та просто хорошим хлопцем Дірком Піттом, який власне рятує її з неприємної ситуації. Ціль Пітта – відшукати легендарний затонулий крейсер часів Громадянської Війни, який вирушив до Африки. У цій справі йому допомагає його кращий друг Ел Джордіно (Стів Зан). Згодом з’ясовується, що епіцентр дивної хвороби та місце, де затонув крейсер розташовані десь поблизу, от і вирушають наші герої у вир пригод, де вони зіткнуться з кривавим тираном, який править Малі та хитрим бізнесменом Массардом.
Приємно бачити Метью Макконахі у незвичному амплуа - після комедійних ролей дивиться він досить круто. Дірк Пітт – це такий коктейль Індіана Джонс + Джеймс Бонд, причому досить дивно, що головний герой без зверхності ставиться до героїні Круз, що загалом є характерним для фільмів такого жанру. А от Ева Рохас вийшла трохи гірше, чи то Пенелопа Круз недопрацювала роль, чи є якісь інші причини, але виглядає вона якось "блідненько". Але як було сказано вище фільм з цією акторкою не може бути поганим.
Склавши до купи все сказане складається досить позитивне враження про фільм, але чогось тут таки бракує: чи то забагато деталей було пропущено (ми так і не знаємо для чого крейсер опинився в Африці, що за хвороба вражала людей та ін), чи актори трохи розслабились, чи недопрацював режисер...Все рівно, рекомендую стрічку всім любителям пригодницького кіно, адже так приємно перенестися в атмосферу спекотної Африки, особливо коли за вікном бубонить дощ...

Alexx