Прометей (2012)

Prometheus

Реальність – річ,звичайно, суб’єктивна, бо у кожного своє бачення дійсності. Для когось вона означає прокинутися вранці, сісти в маршрутку і поїхати на роботу, а от для любителів фантастики – це міжгалактичні бої, роботи та міфічні створіння.
Науково-фантастичний екшн «Прометей» (Prometheus) , з бюджетом у $130 000 000, світ побачив символічно у апокаліптичному 2012 році. Рідлі Скотт, режисер стрічки, ще до початку зйомок заявляв, що хотів би показати у ній звідки взялися Чужі, та, як виявилося, розкрив таємницю походження людини. (Нагадаємо, що спочатку «Прометей» замислювався як приквел фільму «Чужий» 1979 року)
Чудова робота Нумі Рапс в головній ролі («Дівчина з татуюванням дракона»), Шарліз Терон, Майкла Фассбендера, Гая Пірса та інших акторів у поєднанні з масштабними спец ефектами дали свої результати. Цього року фільм отримав премію Оскар в номінації «Найкращі візуальні ефекти», Премію Британської Академії та нагороду Сатурн.
«Прометей» - це швидше фантазії вченого-фантаста, котрий намагається розібратися в питаннях походження людини й мети перебування її на планеті Земля. Щоправда, відповіді на ці запитання команда вчених шукає в інопланетних істот, котрі, на їхню думку, створили людство. Боги, відверто кажучи, не охоче йдуть на контакт й ладні, швидше, вчинити самогубство аніж поспілкуватися з "своїм творінням". Проте людська наполегливість таки дає свої результати...
Боги-творці, врешті, виявляються генетично схожими до нас. Тут можна простежити деяку схожість з Біблією, все таки "Бог створив людину на свій образ і подобу" (Бт5:1). Та головне питання «Прометея» - чому боги-творці вимирають? Натомість, в нас виникає запитання у відповідь: якщо зникають самі "творці", то що тоді чекає на Землю? Як виявилося ці істоти везли з собою на планету біологічну зброю масового ураження. Творець хотів знищити своє творіння. Але не сталося як гадалося й про результати цієї міжпланетної колотнечі судити вам. Та, можливо, автори фільму мали на увазі, що людство – як таргани, що виживають після ядерного вибуху – ще переживе "своїх богів". Хотілося б у це вірити, бо ідея, в принципі, не погана.

Уляна Легка