• Кінокадри
  • Трейлери
  • Саундтреки
  • Шпалери для фільму

Мамай ()

Мамай

Історична драма Олеся Саніна "Мамай", відзнята 2003 року на кіностудії ім. О.Довженка, є без сумніву класикою символізму в українському кінематографі. Адже тут практично відсутні діалоги, а про сюжет фільму глядач повинен здогадатися лише з зображення в кадрі та подекуди з начитки диктором легенди про козака Мамая. Завдяки цьому фільм можна охарактеризувати як одну з небагатьох арт-хаузних стрічок в Україні. Тому для фанатів динамічних сюжетів чи фільмів в стилі екшн "Мамай" може здатися нудним. Хоча, зважаючи на хронометраж (всього 1 год.20 хв.), заради цікавості фільм може переглянути будь-хто.

Головні ролі зіграли: Ельдар Акімов, Андрій Білоус, Еміль Фатімаєв, Сергій Романюк, Олесь Санін, Ахтем Сайтаблаєв, Назл Сайтаблаєва, Вікторія Спесівцева. Бюджет фільму склав близько $250 000, а світова прем’єра відбулася 18 лютого 2003 року. Тоді ж стрічку номінували на премію Оскар, однак самої статуетки "Мамай" не здобув. Зате заслужену нагороду отримав - приз імені Алєксандра Княжинського за найкращу операторську роботу на XII-му Відкритому фестивалі кінематографу країн СНД і Балтії "Кіношок".

В основу фільму лягли дві літературні пам’ятки – українська «Дума про братiв азовських» і татарська «Пісня дервіша», котрі розповідають історію трьох братів, які тікають з татарського полону. Тому "Мамай" увібрав у себе весь колорит етнічності татарського та українського народів. Тут можна побачити і народні танці, і обряди весілля, співи, ритуали шаманства, а головне, судячи з сюжету, можливість братерства цих двох націй.

Тюркське слово "мамай" у перекладі означає "ніхто", тому про глибокий психологічний символізм фільму можна здогадатися вже з самої назви. Вбивство ката на перших же ж хвилинах показує вічне прагнення українського народу до самореалізації, до бажання бути паном на своїй землі. Натомість образ вагітної жінки на завершення фільму показує оптимізм режисера, котрий мовби говорить "Життя продовжується...".

Серед цікавих фактів про стрічку варто зазначити:

Фільм є першим українським фільмом, знятим на цифрову камеру в Dolby Digital;

Половину вартості фільму оплатив сам режисер;