Потанцюємо? (2004)

Shall We Dance?

Герою фільму Пітера Челсома - Джон Кларк, адвокат, що живе в Чікаго. Йому вже за 50, і він, якщо не бреше, дуже задоволений своїм життям. Йому подобається повертатися щодня додому. Втім, напевно, все ж таки бреше. Інакше як пояснити ту обставину, що одного разу, прямуючи після роботи саме додому, він раптом клюнув на симпатичну дівчину, що промайнула у вікні школи бальних танців? Загалом, все кінчилося тим, що містер Кларк вийшов з потягу, увійшов до цієї школи, записався на курси для початківців. І почав танцювати. Втім, у вчительки йому дісталася зовсім не красуня Пауліна, а господиня школи - пані бальзаківського віку. А тим часом дочка і дружина містера Кларка починають помічати, що з главою сімейства творяться дивні речі.

Це - рімейк дуже успішного японського фільму 1996 роки. Проте тут все вивернуто навиворіт - як в ідейному, так і в художньому сенсі. Коли в Японії чиновник, замордований службовою рутиною, вирішує зайнятися танцями, це для всіх - соціальний виклик, мало не бунт. Це пахне трагедією. Ну, а зараз скажіть - яка трагедія в тому, що юрист, Чікаго, записується на курси бальних танців? Так ніякий абсолютно! Ніхто його за це не засудить - так, посміються злегка. А те, що він прагне зберегти своє нове захоплення в таємниці - так тільки тому, що не зміг вчасно і під потрібним соусом розповісти про нього дружині. Результат: у своєму віці поважний член суспільства вимушений вести ілюзорне життя, придумувати собі усілякі алібі. Загалом, скуштувати всю красу адьюльтера, причому, що образливо, адьюльтера без ознак сімейної зради. Адже у Джона немає ніякого романа на стороні. Словом, в американській версії «Давайте потанцюємо» автори, яким нічого іншого не залишалося, як відвести конфлікт з соціальної сфери в область міжособових відносин, затушували і цю колізію.

І фільм вийшов абсолютно безконфліктним. Але якимсь дивовижним чином Пітеру Челсому вдалося добитися, що він не перетворився на пустушку, позбавлену внутрішньому життю. Важко зробити так, щоб фільм без мерзотників і негідників вийшов не нудотним. Але іноді режисерам це вдається. У нашому випадку, вся справа у вірній оповідній інтонації і в точній роботі Річарда Гіра.

Річард Гір зробив все від нього залежне, щоб його персонаж виглядав правдоподібним. А цей актор, якщо постарається, може зіграти дуже добре. Ну, безумовно, «Давайте потанцюємо» - не вершина його творчої кар'єри, проте ж і не та робота, за яку йому потрібно червоніти. Його умілі дії рятують історію в тих моментах, коли їй не вистачає логіки і мотивації. А в інших моментах її і рятувати не треба.

Потужній плюс фільму - та аура, в якій все відбувається. Обстановка танцювального класу і, у фіналі, подіуму танцювального турніру - яскрава, святкова, весела, трохи чарівна. Це підкреслено потрібним колірним рішенням і барвистим інтер'єром. Багато хорошої музики, усмішок і беззлобних жартів додають картині шарму. Одна біда: для того, щоб проникнутися всім тим, що відбувається, треба бути постарше 30 років. Я, в усякому разі, насилу уявляю собі, чим може зацікавити стрічка Пітера Челсома молодіжну аудиторію. Навряд чи - парочкою дискотечних сцен. І тим більше навряд чи - тими мудрими сентенціями про сенс вірності і призначенні подружнього життя, які з себе викидають навчені досвідом герої фільму.