Забуте (2004)

Forgotten, The

«Забуте» - з тих фільмів, в яких сценарій змагається з режисурою. І це змагання, як російський бунт - безглузде і нещадне. Тому що і сценарій, і режисура - слабенькі, панове. Не радують вони. Ну, ніяк. Навіть якщо чесно намагатися одержати задоволення.

Це сумна, дуже сумна, невимовно сумна історія про Теллі Паретте - матір, що недавно втратила сина-підлітка. Хлопець пропав після авіакатастрофи, хоча ніяких свідоцтв його смерті немає. Але немає і доказів його існування. Теллі кожен ранок йде до комода, дістає звідти бейсболку сина, вітається з нею, розглядає фотографії, ставить у відеомагнітофон касету з пам'ятними записами. Щоб якось ослабити біль втрати, вона звертається до психоаналітика. Цей вкрадливий тип попереджувальний і чуйний, як всі представники його ієзуїтської професії, але, приховано, день від дня, намагається вселити їй, що загублений син - продукт її уяви і фальшивих спогадів. Не знаючи, що і думати, Теллі зустрічає колишнього знаменитого хокеїста, у якого - схожа історія: пропала дочка. Теллі пам'ятає про цю дівчинку (ще б - вона відлетіла в літній табір на одному літаку з її сином), а ось тато, що передчасно закінчив кар'єру і що перетворився на п'яницю, абсолютно забув про те, що у нього колись була дитина. Але Теллі все ж таки вдається прочистити йому мізки - і він згадує забуте. Ну, а потім. Потім двоє нещасних людей несподівано виходять на слід грандіозної історії з масовими викраданнями дітей, причому викрадання ці явно виходять за межі буденного...

Така історія цілком і повністю залежить від того, до яких рук вона потрапить. На жаль і ще раз на жаль - режисер Джозеф Рубен виявився явно не тією людиною. Ну, скажімо - наполовину не тим. Ніби починається все добре, а місцями - навіть дуже: драматизм історії досягає природних висот, упевнено йде до кульмінації. Переживання матері Джуліанна Мур зображає не натужно - немає, звичайно, без легкості, але якось дивно вільно. Адже вона-то все ж таки - хороша актриса, не дивлячись на репутацію «ходячого комода», яку їй намагається створити певна частина кіноманів. Крок за кроком, формується загадка, і вона у результаті захоплює глядача. Все йде по наростаючій, питання множаться, не одержуючи відповіді, переходячи в чергові питання, теж непрояснені. У двох кроках від кульмінації я готовий був визнати «Забуте» першокласним тріллером, в якому навіть брак хороших акторів не може вважатися недоліком.

А потім все раптом рушиться. Актори починають фальшивити (зокрема, і Джуліанна Мур). Їх заганяють в ситуації, які зіграти «по правді життя» немислимо важко. Мотиви їх вчинків, які виглядають спочатку залізобетонними, раптом перетворюються на труху, в логічне марення. Сценарій намагається доїхати до кінця на одному-єдиному мотиві - всепереможної любові матері до свого сина. Але мотив цей перестає працювати у міру позначення розгадки. А кінцівка - це, знаєте, взагалі знущання над здоровим глуздом і приклад того, як високу трагедію можна переформатувати в знущальний фарс. Знущальний за своєю суттю - хоча, безумовно, режисер з сценаристом-то хотіли абсолютно іншого.

Втім, навряд чи можна було чекати іншого результату - варто було тільки уважно вивчити попередні подвиги режисера і сценариста. Особливо сценариста. У послужному списку Джеральда Ді Рябо - "Феномен", "Інстинкт", "Послання в пляшці". Історії, які добре (або навіть відмінно) задумані і бездарно розказані. Немає у містера Ді Рябо таланту розповідача. Добрий російський народ із цього приводу правильно сказав: «Не можеш співати - не муч горло».