Турецький гамбіт (2005)

Turetskii gambit

«Турецький гамбіт» - один з кращих акунінськіх творів. Якщо брати чисту детективну складову - мабуть, і зовсім кращий. Плюс колорит, плюс, як завжди, смачний стиль і рельєфні герої. Ставити «Гамбіт», думав я - одне задоволення. Позитивний результат забезпечений - якщо режисер не остаточний бовдур, він такий матеріал не здатний занапастити остаточно. Але що відомо про Джайнике Файзієве? Небагато, прямо скажемо, не дивлячись на велику кількість інтернетівської і іншої інформації. Узбек. Кліпмейкер. Друг Костянтина Ернста. Все це могло б насторожити - але якось не насторожило. І дарма. Всі три перераховані параметри спрацювали проти фільму, у результаті.

Втім, про все по порядку.
«Турецький гамбіт» - другий по хронології акунінській роман так званого «фандорінського циклу». Перший - «Азазель» - як ми пам'ятаємо, закінчився грандіозною трагедією в житті Ераста Петровича Фандоріна, титульного радника, генія дедукції. Втративши кохану, Ераст Петрович біжить від світла - але не в монастир, а на фронт, до Сербії, воювати проти турок (куди ж ще православному податися - а Фандорін, так склалося, православний, всупереч родоводу). Турки захоплюють його в полон. Він біжить, по дорозі дізнається неймовірно цінний секрет: у армії росіян діє таємний агент турок Анвар-ефенді, завдання якого - заманити супротивника в пастку біля Пльовни. По дорозі в розташування російської армії Фандорін зустрічає молоду дівчину (це у нього друге по інтенсивності заняття - дівчат зустрічати. Після дедукції). Юну персону звуть Варя Суворова, і вона прямує теж в російське стійло. Пардон, ставку. У розташування армії, тобто. Там служить її жених Петя Яблоков, чубатий телеграфіст дивно ідіотського вигляду. Загалом, нікуди Варі не подітися - доля їй з Ераст Петровичем ловити Анвара-ефенді.

Сценарій до фільму писав сам Борис Акунін, тому відношення до оригіналу - вельми дбайливе. Але готовий сценарій потрапляє до рук режисера. І тут ми логічно повертаємося до пана Файзієву. До трьох його іпостась, раніше нами виділени.

Він узбек. Це не злочин. Більш того - в деякому роді, це щастя. Моя б воля - був би узбеком у всіх відпущених мені життях і (упевнений!) горе б не знав. Отже, саме по собі узбецьке походження Файзієва не є негожим. Погано те, що як такий, він слабо відчуває акунінській історичний матеріал. Протистояння російських і турецьких - це протистояння православ'я і ісламу. Так це було протягом декількох століть. Попутно, ясно справа, росіяни сподівалися у турок протоки відрубати, але це вже супутні обставини. Не в тому річ. У Акуніна, при всьому його показному космополітизмі, текст виконаний з погляду російського, тобто - православного патріота. Бути таким Файзієв не в змозі органічно. І він стає космополітом куди більш послідовним, ніж сам Акунін. Від православ'я у фільмі залишаються тільки бакенбарди государя імператора та чийсь натільний хрест, що не до ладу промайнув. Добре це чи погано? Не знаю. Може, ми дякувати йому повинні за те, що він позбавив нас від акунінського чаду, «шовініста».

Він кліпмейкер. Це багато що пояснює. Тобто, Файзієв робить саме те, що уміє. Дві години безперервних кліпів, що змінюють один одного, немов голі діви в «Мулен Руж». Як говориться - шик, блиск, в довбешці тріск. Дуже багато невиправданої суєти, метушіння (яке доброзичливо настроєний глядач, втім, легко може назвати «буйством фарб» або «бенкетом дії»). А головне - дуже багато комп'ютерної анімації. Творці фільму про це говорять з гордістю, а як по мені, гордитися тут особливо нічим. Адже не «Володаря кілець» робили, насправді. Хоча може таке завдання і стояла перед Файзієвим - зробити, як Джексон.

Він друг Костянтина Ернста. Це - остання цеглина в стіні. Файзієв, як людина, що пропрацювала під керівництвом Ернста декілька років, що зняв «Старі пісні про головне» і інші барвисті проекти першого каналу, виявилася назавжди зараженою цій стилістикою. Яка в історії про Фандоріне абсолютно недоречна, право слово.

Смішно, але після всього сказаного звинувачувальний вирок фільму Файзієва винесений не буде. Тому що це все-таки дуже видовищний і динамічний фільм. Це сьогодення авантюрне кіно по-российські (що б це не означало). Просто воно коробить любителя Акуніна - але хто їм винен, цим любителям, що вони читають всякі книжки. Безглуздо порівнювати фільм з першоджерелом - дуже різні жанри, дуже «літературне» першоджерело. Проза Акуніна самоцінна. А крім того, в романах про Фандоріне є ще і захоплюючий сюжет. Поєднується це в масовій культурі рідко, тому літературна продукція завжди була або придатна для касового кіно, або ні. Проза Акуніна - доброякісний гібрид. У ній є і придатність, і непридатність для екранізації. Фільм, зроблений по ній, неминуче буде істотний відрізнятися по духу від першоджерела. Файзієв не міг зробити неможливого. Ця задачка і Пітеру Джексону не підкорилася з його «Володарем кілець». Геть, любителі Толкиена дотепер його анафемі зраджують.

А ще фільм дуже рятує відмінний кастінг (просто першокласний кастінг!). Майже всі типажі - на своїх місцях, саме такими їх по книзі і представляєш. А особливе спасибі - за те, що окремі актори ще і грають чудово. Неймовірний Гоша Куценко в ролі турецького полковника, завсідника паризького кафе "Прокоп". Бравий Дмитро Співаков в ролі гусара Іполита Зурова - з вусами, пінистими, як "Тайд", харизматичний до біса. Ольга Красько в ролі Варі Суворової - відмінна психологічна робота при повній зовнішній відповідності архетипу "російської дівчини". Ну, і Олександр Ликов в ролі я не пам'ятаю як його звуть. Загалом, і Єгор Бероєв як Фандорін непоганий. Але Ілля Шкарпеток з "Азазелі", як на мене, трохи краще був, а Меньшиков з "Статського радника", я сподіваюся, їх обох покриє, як Краснодарський край - Швейцарію (метафора не моя - вкрадена у Жванецкого).

І навздогін - щось глибоко особисте. Болгарське. Мої предки - звідти родом. Більш того: родом вони з Пльовни, причому мій прапрадід "зробив ноги" звідти якраз в той момент, коли Фандорін полював за Анваром-ефенді. Отже в кіно я йшов з особливим відчуттям. Як мовиться: "Побачити Пльовну і померти". Ну, побачив. І живий, як бачите. Нічого там дивитися, болгарського. Пльовна як Польовна - правильно мій прапрадід звідти виїхав, я думаю. Знімали, як розказує Файзієв, на реальній натурі. Не дуже кучеряво там люди живуть, я вам скажу...

Ось вам і весь болгарський дискурс, а з ним - і рецензії кінець.