Дум (2005)

Doom

Дві найбільші небезпеки, що підстерігали «Дум» на шляху до екрану - фактична безсюжетність оригінальної гри і крикуча голлівудська тенденція останніх років до знекровлення навіть найкрутіших бойовиків. У що при тих обставинах могла перетворитися екранізація всі ми бачили минулого року на прикладі «Чужого проти Хижака», а знання того, що на ранніх етапах проекту до нього був прикріплений Айвен Рейтман, і зовсім примушувало всі надії на успішну адаптацію розсіватися як дим.

Справедливості заради варто відмітити, що в другій половині фільму сюжет дійсно відходить на другий план, розчиняючись у дії і втрачаючись десь в похмурих коридорах наукової станції. Але до моменту, коли це відбувається, факт домінування екшна над сенсом і логікою не викликає належного обурення: бал починає правити крута м'ясорубка, тобто саме те, за що геймери всього світу і полюбили гру.

До честі Анджея Бартковяка, він дарував монстрам можливість попустувати донесхочу, не ховаючись за покривом темноти і не маскуючи криваві розв'язки мигтячими кадрами. Якщо тварюка б'ється головою об стіну, то камера смакує кожен удар, розглядаючи слизисті сліди і стікаючу мозкову рідину рівно стільки, скільки потрібно щоб картина не одержала рейтинг X. Коли ж змученому очікуваннями глядачу відкривається вигляд від першої особи під ураганний power metal, вкрай складно утриматися від захопленого реву і не почати в темноті нащупувати клавіші управління.

Звичайно, по частині саспенса «Дум» помітно програє обожнюваного редакцією «Оселя Зла», прямо скажемо, не примушуючи нервово зйожуватись в кріслі при наближенні до чергового повороту. Зате головні герої картини прописані куди переконливіше Міли Йовович, не залишаючи сумнівів в своєму елітному спецназовськом минулому, а від дифірамб Дуейну Джонсону ми взагалі стримуємося тільки тому, що не хочемо позбавити вас сюрпризу своїми спойлерами. Одним словом - «Дум» поза всяких сумнівів гідне кіно, що виграшно виглядає на фоні інших ігроадаптацій двох останніх років, подивитися яке ми наполегливо рекомендуємо.

themes.ru