Останній володар стихій (2010)

Last Airbender, The

Було б нерозумно знімати «П’ятий елемент - 2». І назва абсурдна (типу, скільки ж тих елементів всього може бути?), та й виссати з класно історії продовження - було б блюзнірством. Так що на цей раз Голлівуд повернувся до відновлення гармонії в світі вже не за допомогою неземної дівчини, а героя-каратиста. І попереджати кінець світу буде вже не «всепереможне кохання», а «тверезий розум». А це значить, що за 13 років світ популярного кіна став раціональнішим, довіряючи спасіння нашої планети вже не почуттям, а розумові.

Режисер «Останнього володаря стихій» М. Найт Шьямалан на роль «розуму» назначив юнака Ноа Рінгера, котрий вміє класно махати руками та ногами, красиво стрибати і задумливо корчитись, виражаючи зосередженість. В цілому – це і вся роль головного героя на ім’я Аанг. В ті моменти, коли перед героєм стає завдання зіграти щось серйозне – глядачам доводиться терпляче слідкувати за тим, як він (як, і інші герої до речі) намагається щось путнє видавити з себе, проте нічого в нього – бідолахи – не виходить.

Приблизно з таким самим безплідним надривом спрацювали і сценаристи фільму. Діалоги фільму в повній мірі задовольнять лише тих, хто звик до нечастих нерозумних реплік персонажів яких-небудь комп’ютерних стратегій чи РПГешок. Автори фільму явно перегнули палку, спрощуючи репліки героїв.

Варто відмітити, що завдання перед ними стояло не з простих: зжати в формат повнометражного фільму історію трьох сезонів «дуже популярного в дуже вузьких колах» анімаційного серіалу «Аватар, останній маг повітря». В цілому, із завданням вони не впорались, тому добра частина фільму перетворилась на словесне оповідання таємничого голосу про те, що відбулось «раніше, чи після того», щоб в фільму було витримано хоч якусь композиційну цілісність.

Спочатку автори фільму не бажали змінювати назву відомого мультсеріалу, який до того ж зібрав добрий перелік нагород. Однак, через те, що Джеймс Кемерон завбачливо викупив всі права на заповітне слово «Аватар», перед творцями фентезіного екшену виникла додаткова проблема – вигадати нову назву.

Як сказали на одному з форумів: «Та на цей фільм корчилось пів Голлівуду». І це правда. По-перше, бюджет: він склав $150 млн. і ще стільки ж на маркетинг. А з такими сумами будь-який, (навіть найвипадковіший) шмат кіноплівки автоматично стає блокбастером (при цьому вже не важливо – що саме на ній відзнято) . По-друге, для того, щоб гарантувати успіх фільмові, компанія-виробник Paramount pictures залучила для роботи над ним продюсерів нашумілого «Аватару». По-третє, десь половина всіх тих, хто працювали над цим-кіно-творінням прямо чи опосередковано засвітились на багатьох відзначених, легендарних і заслужених фільмах. Приміром, Дев Патель з оскароносного «Мільйонера з трущоб». Ну і, як згадувалось вище, звичайно ж вже розкручена історія про сміливого Аанга, котрий має встановити гармонію між чотирма стихіями.

Сумніваюсь, що прихильники мультсеріалу, що ліг в основу фільму, залишаться задоволеними кіно новинкою. Адже в минулому своєму житті, Аанг, коли він був ще мультяшним каратистом, потрапляв в історії, вщент наповнені гумором і динамічними подіями. Ну а в фільмі він скоріш схожий на гламурного героя якогось супер-шоу, ідея котрого полягає в швидкому повторенні всім відомих подвигів.

Словом, «Останній володар стихій» в черговий раз підтвердив істину, що наскільки б крутою не була знімальна група, які б купи грошей не вливались в фільм – його якість залежатиме в результаті зовсім від іншого. Від того, в цьому фільмі немає ні на грам. Кіно в цілому зовнішнє, окрім спец ефектів, здивувати в ньому більше нічого не може. Адже класними 3D ефектами можна дивувати протягом, скажімо, 15-20 хвилин, ну а потім це вже набридає. Демонструвати шикарні костюми персонажів теж варто в якості додатку до цікавої історії, а не робити на цьому основний акцент фільму. І цей перелік недоліків можна продовжувати і продовжувати…

Враховуючи час прем’єри – розпал літа – особливо кмітливі глядачі пов’язують боротьбу з усеперемагаючою стихією вогню в фільмі зі страсним бажанням збігти від нищівного липневого сонця. Проте варто відмітити, що кінотеатр з таким фільмом на екрані – не найкраща схованка. Адже між спекою та нудьгою я, наприклад, обираю перше.