Тачки (2006)

Cars

Ну нарешті за 15 років Незалежності ми почули рідну мову у кінотеатрах. Мультиплікаційна стрічка «Тачки», нове творіння компаній Disney та Pixar, стала першим американським фільмом, герої якого заговорили українською мовою. Над дублюванням працювала команда з 40 акторів, серед яких – Остап Ступка (Блискавка МакКвін), Ольга Сумська(Саллі), Олександр Ігнатуша (Док Гадсон), Юрій Коваленко (Сирник (це просто геніально)), Андрій Середа, Євген Малуха, Лариса Руснак та багато інших. До речі голосом пана Малухи розмовляв всіма улюблений Альф, а голосом пані Руснак – жінки з «Секса та міста» та «Друзів».

Джон Лассетер, автор «Історії іграшок», ще з дитинства захоплювався машинам і довго мріяв намалювати мультфільм про круті тачки, і, нарешті, нагода випала в 2004 році. Для «Тачок» були створені 43 тисячі різноманітних ескізів машин, а команда аніматорів складалася більш ніж з 100 чоловік.

Сюжет фільму простий і повчальний, як більшість мультиків, і підтверджує стару істину: «Не май сто гривень (давайте використовувати нашу грошову одиницю), а май сто друзів».

Крута гоночна тачка Блискавка МакКвін (Остап Ступка) мріє виграти Кубок Поршня і стати наймолодшим в історії переможцем. Та через його надмірний запал та нехтування гарними стосунками з машинами, які допомагають йому за лаштунками, він не перемагає і змушений приймати участь у повторному заїзді через декілька днів. При переїзді на місце змагань МакКвін випадково губиться у закинутому містечку Радіаторний Рай. Переживши справжній катарсис, він поступово знаходить багато друзів, для яких важливі не перемоги, слава та матеріальні винагороди, а щирі людські… я перепрошую… автомобільні стосунки.

А щодо вражень… Мультик вийшов справді класним. Сюжет та анімація відійшли на другий план, а на перший - вийшов український переклад, і я маю запевнити: це справді те, що треба почути! Не знаю, чи це наша мелодійна і співуча мова така, чи це наші майстри так попрацювали (мабуть і те й інше), але жартів завдяки перекладу в фільмі стало принаймні в два рази більше. (А Сирник… то взагалі… Я реготала до сліз…)

Отже, дуже-дуже рекомендую, і сама, мабуть, ще раз подивлюсь…

Іва